GRİP (İNFLUENZA) VE AŞISI

5aa9902fb4137c55d3ccGrip, influenza virüsünün  solunum yollarına yerleşip, burada çoğalarak neden olduğu, hastanın hapşırması ya da öksürmesi sonucu başkalarına geçen, bulaşıcı bir hastalıktır. Virüs, vücuda alındıktan 1-2 gün sonra hastalık belirtileri görülmeye başlar. Yerleştiği yerde çoğalmaya başlar ve bütün vücudu etkiler.

Her sene salgınlar yaparak bir çok insanın ölümüne bile yol açabilen ciddi bir hastalıktır. Çok kolay ve hızlı bulaşan bir enfeksiyondur. Kişi hapşırdığında ya da öksürdüğünde virüs su damlacıkları halinde havada yayılır. Aynı ortamda bulunan kişilerin bu havayı solumasıyla virüs burundan solunum yollarına girer ve buraya yerleşir.

Virüs, vücuda girdikten yaklaşık 2 gün sonra belirtileri ortaya çıkar. Kişi, aşırı derecede halsizdir. Grip geçtikten sonra bile bir kaç hafta bu halsizlik  devam eder. Ateş yükselmiştir ve titreme görülür. Bunlara baş ve karın ağrısı eşlik etmektedir.  Kuru bir öksürük görülür. Bunların dışında, eklem ve boğaz ağrıları, iştahsızlık, burun akıntısı, hapşırma   görülebilir. Çocuklarda bu duruma kusma  ve ishal eşlik edebilir. Bu belirtiler görülmeye başlandıktan yaklaşık 7-8 gün sonra azalır ve ortadan kalkar.

Sağlıklı kişilerde, 7-10 gün içinde hastalık iyileşir; fakat bağışıklık sistemi zayıf ya da hasta olanlarda çok tehlikelidir; gribe bağlı zatüre, kalp krizi, felç ve ölümler görülebilmektedir.

Grip tedavisinde, virüsün neden olduğu bulguları ortadan kaldırmaya yönelik tedavi uygulanır. Hastalığı kişinin bağışıklık sistemi yenecektir. Hastalık, 1 hafta sonra geçmeye başlar. Bu zaman içinde, beslenmeye biraz daha fazla dikkat etmek gerekir. Grip hastalarının mutlaka dinlenmeleri gerekir. Bol sulu besinlerle beslenmek iyileşmeyi hızlandırır. Bulaşıcı bir hastalık olduğundan evde istirahat çok gereklidir.

Toplumda antibiyotik kullanımının gribi iyileştirdiği gibi yanlış bir düşünce vardır.  Antibiyotikler virüse etki etmezler. Aksine sıklıkla antibiyotik kullanmak, bakterilerin direnç kazanmasına neden olur.

Grip aşısı, bir önceki yıl dünyada gribal  enfeksiyona yol açmış olan İnfluenza virüslerini içeren bir aşıdır. Aşı, her yıl değişmektedir. Yılda bir kez yapılır. Doz, yaşa göre belirlenir. Koruyuculuğu {5499620f3fbd7e92010b6494cc6608e8aeae1f78e132225031bc9fe180ffa746}70-85 arasında bildirilmektedir. Gribin hastalık belirtilerini bütünüyle önleyemese de  hafif geçirilmesini sağladığı belirtilmektedir.  Koruyuculuğu kişinin  aşıya karşı bağışıklık oluşturabilme yeteneğiyle ilişkilidir.

 

Grip aşısı ne zamanlar uygulanmalıdır?

Sonbahar aylarında, en iyisi Eylül-Ekim aylarında, en geç de Kasım ayında yapılmalıdır. Bağışıklık, aşılamadan iki hafta sonra başlar, iki ayda pik yapar ve yaklaşık bir yıl sürer.

 

Grip aşısının yan etkileri var mıdır?

Aşı yerinde ağrı, sertlik, şişlik, morarma ve kızarma yapabilir. Bu tür yan etkilere kolonyalı pamuk ile kompres uygulamak yeterlidir.

Aşıyı takip eden ilk günler içinde ateş, yaygın ağrılar, yorgunluk, terleme daha ciddi yan etkilerdir. Birkaç gün içerisinde kendiliğinden düzelir. Gerekirse ağrı kesici kullanılır. Bazı duyarlı kişilerde ise şiddetli gribe benzer tablo veya aşırı duyarlılık oluşabilir, bu hastalara  bir daha aşı yapılmaz.

 

Kimler grip aşısı olmalıdır?grip_asisi_erkeklerde_daha_az_etkili_h1906

65 yaş üzerinde olanlar, kronik hastalığı olanlar ( özellikle diyabet, yüksek tansiyon, kalp yetmezliği),  bağışıklık sistemi zayıf kişiler, Sağlık alanında çalışan doktor, hemşire ve sağlık personeli, huzurevinde kalanlar grip aşısı olmalıdırlar.

 

Kimlere grip aşısı yapılmaz?

Yumurta alerjisi olanlar,Aşıya karşı alerjisi olanlar, Ateşli hastalık geçirmekte olanlar, 4 ayın altındaki hamileler, 6 ayın altındaki bebekler, Önceki aşılarından sonra grip tablosu yaşayanlara aşı yapılmaz.

­Grip Aşısının 65 Yaşın Üzerindekilerde Yeterince Etkin Olmadığı bilinmektedir.

Çünkü 65 yaşın üzerinde bağışıklık sisteminin yanıtı çok yavaş oluşmaktadır. Ancak bu yaşta oluşacak gribal enfeksiyonlar daha ağır komplikasyonlara sebep olmaktadır.  Ve aşının bu kişilerde ciddi bir koruma sağladığı gösterilmiştir.

 

Gribe karşı korunma nasıl olmalıdır?

  • Ellerinizi sabunla yoğun biçimde yıkamalıyız.
  • Gözlerinize, burnunuza ve ağızımıza çok fazla ellerimizle dokunmamalıyız.
  • Gribal enfeksiyonun salgın olduğu dönemlerde kalabalıkların içinde bulunmaktan kaçınmalıyız
  • Öksürürken veya hapşırırken mutlaka ağız ve burnumuzu bir mendil ile kapatmalıyız.

 

Gribe yakalanıldığında neler yapılmalıdırgrip_cocuk?

  • Gribe yakalanmış bir kişi salgınların önüne geçmek için  işine ve okuluna gitmemelidir.
  • Bol miktarda sıvı gıda alınmalı,  Alkol ve sigara kullanılmamalıdır.
  • Çok şiddetli eklem ağrıları ve kas ağrıları ,ateş varsa içinde aseteminofen , parasetamal, ibubrufen ihtiva eden ilaçları kullanılabilir.